
اعتصامی
مدیر کل
- تاریخ ثبتنام
- 4/10/22
- نوشتهها
- 7,003
- پسندها
- 10,272
- امتیازها
- 113
- مدال ها
- 4
گرگیعان یا قرقیعان مراسمیست سنتی که همه ساله در نیمه ماه مبارک رمضان در کشورهای حوزه خلیج فارس توسط کودکان این منطقه اجرا میشود. این مراسم در بین کشورهای مختلف نامهای متفاوتی دارد ولی هویت و شیوه اجرای همه آنها به هم نزدیک است. در کشورمان و در میان خوزستانیهایی که این مراسم را اجرا میکنند، جشن قرقیعان با نام گرگیعان نیز شناخته میشود. این رسم در شهرهای دیگر خوزستان از جمله دزفول با نام “ثوابه یا جوابه” اجرا می شود.
این مراسم توسط کودکان عمدتاً در شب نیمه ی ماه مبارک رمضان انجام می شود، که با خواندن اشعار آهنگین به همراه به هم زدن دو قطعه سنگ با ریتمی خاص، به درب خانه ها رفته و از صاحبان منازل درخواست عیدی ( به مناسبت میلاد امام حسن (ع)) و شیرینی می کنند که بعد از دریافت عیدی یا شیرینی های محلی در نهایت برای اهالی خانه از خداوند طلب رزق و سلامتی می کنند.
گرگیعان در اصل گویش محلی کلمه “قرقیعان” در خوزستان، کویت و عربستان است همانطور که در بغداد به آن “ماجینه یا ماجینه” در بحرین “قرقاعون”، در قطر “قرنقعوه” ، عمان “قرنقشوه” و امارات متحده عربی هم “حقاللیله” گفته می شود.برخی از زبان شناسان معتقدند که این کلمه از «قرع الباب» به معنای “کوبیدن درب” گرفته شدهاست و عده ای دیگر نیز ریشه “قرقیعان” را از کلمه «قرّهالعین» که به معنای نور “چشم” است و از آن جا که گفته می شود مراسم گرگیعان مصادف با تولد امام حسن(ع) و خوشحالی حضرت محمد(ص) برای تولد اولین نوهاش میباشد ،مردم برای عرض تبریک به امام علی(ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) «قره عین! قره عین!» گویان به درب منزلشان میرفتند.
بر اساس نظریاتی می توان گفت مراسم گرگیعان قدیمی ترین و اصیل ترین ترانه ی کودکان در مکاتب موسیقی عرب با قدمت ۱۴ قرن می باشد.