
هلنم
عزیز دلِ جیران😍
- تاریخ ثبتنام
- 5/12/22
- نوشتهها
- 10,808
- پسندها
- 10,714
- امتیازها
- 113
- مدال ها
- 2
آداب و رسوم استان مازندران درعید نوروز
در لحظات تحویل سال جدید، مردم استان زیبای مازندران نیز همانند دیگر شهرهای کشور،سفره هفت سیت زیبایی پهن می کنند و همگی به دور آن می نشیندد و دعای تحویل سال نو رامی خوانند ومنتظر سال جدید می شوند.در زمان قدیم، امکانات ارتباطی مانند الان نبود مردم مازندران از طریق تیراندازی یا اذان گفتن سال جدید را به همگی اعلام می کردند.
بعد از تحویل شدن سال نو یک نفر را به عنوان مادرمه انتخاب می کنند که این فرد با یک مجمع که در آن قرآن، آیینه، اب ، سبزه و شاخه های سبز جوان قراردارد به خانه وارد شده و چهار طرف خانه را آب می پاشد و قرآن رو در کنار سفره هفت سین قرار می دهد و آن شاخه های سرسبز که معمولا برای درخت آلوچه می باشد را به نیت سال سرسبز و خوش جلوی درب خانه وصل می کنند ویا روی طاقچه می گذارند.
غذای مخصوص برای این روز سبزی پلو با مرغ یا گوشت می باشد که مادر خانواده آن را درست می کند.علاوه براین یک غذایی را به عنوان خیرات برای اموات خود درست می کنند وبین مردم پخش می کنند. غروب اولین شب از سال را به این اعتقاد دارند که برای اینکه چراغ خانه شان همیشه روشن بماند به سر در خانه هایشان شمع ویا مشعل آویزان می کنند.
خوراکی های عید نوروز
برای عید نوروز، چند روز مانده به سال نو مقدار زیادی برنج را خیس می کنند و بعد ازشستن كامل می گذاشتند به حالت نیمه خشک برسد و بعد برنج ها را آرد می کردند به این آرد برنج دنکو می گویند. با این آرد حلوا و یک نان محلی به نام کماج پخت می کنند.
از دیگر خوراکی های خوشمزه عید نوروز دخترانه می باشد که از برنج پخته و خشک شده استفاده می شود که در تابستان درست می شود.برنج خشک شده و نان تنوری ریز از دیگر خوراکی های نوروزی استان مازندران می باشد که میتوانید دستور پخت آن را به راحتی در فضای اینترنتی پیدا کنید.رنگ کردن تخم مرغ نیز برای سفره هفت سین از دیگر کارهای زنان و دختران با سلیقه شمال کشورمون می باشد. آنها گزنه را در آب می جوشانند وتخم مرغ هارا به داخلش می ریزند و اینگونه رنگ سبز طبیعی به خود می گیرند.
جشن های استان زیبای مازندران در عید نوروز
نوروز خوانان معمولاً پانزده روز قبل تر از رسیدن عید نوروز به داخل روستاها میآیند و با خواندن شعرها دروصف امامان موسیقی های محلی، سال نو را به آنان مژده میدهند. نوروز خوانان افرادی هستند که یک نفر اشعار را میخواند، یک نفر ساز میزند، نفر دیگر که به آن بارکش می گویند به خانه های اهالی آن منطقه رفته برایشان می خوانند:
باد بِهارون بِیَمو / نِئروز سِلطون بِیَمو
مژده هادین دوستان رِ / گل بیَمو گلستون رِ
بهار آمد بهار آمد خِش آمد / علی با ذولفقار آمد، خوش آمدنِئروزتان نِئروز دیگر / شِه ما رِ سال نِئ بووئه مِوارِک
صاحب خانه هم با دادن پول، شیرینی، گردو، تخم مرغ و نخود، و کشمش از آنان پذیرایی میکند.
از مراسم هایی که از زمان های قدیم به جامانده در کشورمان و استان مازندران ، چهارشنبه سوری است که در پایان چهارشنبه هر سال برگزار میشود. صبح روز چهارشنبه آشی به نام هفت ترشی، درست میکنند.
در این آش هفت نوع ترشی مانند آب نارنج، آب لیمو، آب انار، سرکه، گوجه سبز، و آب ازگیل میریزند و بعد از درست شدن بین همسایهها پخش میکنند. غروب روز میخوانند با آرزوی شادی و خوشی برای خود و خانواده خود از روی آتش میپرند. آنها میخوانند: چهارشنبه سوری کمی پارسال دسوری کمی، امسال دسوری کمی