معنی و ریشه ضرب المثل چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی

  • نویسنده موضوع اعتصامی
  • تاریخ شروع
         800x800

معنی و ریشه ضرب المثل چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی

معانی ضرب المثل چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی

1️⃣- فرد عاقل کاری را انجام نمی‌دهد که از آن پشیمان شود.

2️⃣- اگر کسی قبل از انجام امور، جوانب آن را در نظر نگیرد و براساس تعقل و دوراندیشی عمل نکند، دچار پشیمانی و حسرت خواهد شد.

3️⃣- در مورد افرادی استفاده می‌شود که از انجام کاری و عاقبت آن هراس دارند و سعی میکنند که به سمت انجام آن کار نروند.

4️⃣- انسان دانا دست به کاری نمیزند که از آن پشیمان شود.

جواب مثل نویسی صفحه ۸۳ نگارش یازدهم چرا عاقل کند کاری که باز ارد پشیمانی: اگر کاری را نسنجیده و بدون فکر انجام دهید حتما دچار زیان و پشیمانی می‌شوید. این مثل برای افرادی به کار می‌رود که به آینده کاری که انجام می‌دهند فکر نمی‌کنند و بی گدار به آب می‌زنند.


در مورد ریشه این ضرب المثل آورده اند که اورنگ زیب در قرن ۱۷میلادی پادشاه هند بود و دختر بسیار زیبا و شاعر داشت که مخفی تخلص می کرد و این شعر او نسبتا معروف است! در سخن مخفی شدم، مانند بو در برگ گل/هر که دارد میل من ، گو در سخن بیند مرا


مخفی علیرغم خواستگارهای زیاد ازدواج نمی کرد، چون عاشق یکی از کاتبین دربار به نام عاقل خان شده بود. هرچه پدرش اصرار می کرد، مخفی قبول نمی کرد و می گفت دوست دارم پیش شما بمانم. جاسوسان به اورنگ زیب اطلاع دادند که مخفی عاشق عاقل خان شده. واضح است که یک کاتب معمولی دربار جرات حرف زدن با دختر پاشاه را هم به زور داشته چه رسد به عاشق شدن و خواستگاری کردن.


اورنگ زیب این حرفها را باور نکرد و برای مطمئن شدن تدبیری اندیشد و گفت روزها رفت و آمد در کاخ زیاد است. کاتبین شب ها به کاخ بیایند و گزارشات و تاریخ را بنویسند تا خودش ملاقات مخفی و عاقل را در تاریکی ببیند. یکی از دوستان عاقل به وی هشدار داد که برنامه ای برای به تله انداختن اوست و از آنجایی که عاقل خان علاقه ای به مخفی نداشت؛ از روز شروع نوشتن، که یک هفته بود عاقل خان خود را به بیماری زد و از رفتن به کاخ در شب اجتناب کرد.

مخفی چند شب منتظر ماند، ولی از عاقل خبری نشد تا این که این نیم بیت را برای او فرستاد: شنیدم که ترک منزل کرد عاقل خان به نادانی


و عاقل در جواب او نوشت: چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی
 
بالا