رانندگی بدون گواهینامه چه مجازاتی دارد؟

  • نویسنده موضوع ثمین
  • تاریخ شروع
ثمین

ثمین

.
ناظر انجمن
تاریخ ثبت‌نام
8/1/23
نوشته‌ها
1,636
پسندها
3,565
امتیازها
113
مدال ها
6
بر اساس قانون اگر فردی بدون گواهینامه سوار اتومبیل شود و تصادف کند باید مجازات مخصوصی را طی کند

● مجازات رانندگی بدون گواهینامه

در قانون دو نوع مجازات رانندگی بدون گواهینامه در نظر گرفته شده است. قانون مجازات اسلامی ‌بخش تعزیرات و دومی در قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی جزو این دو نوع مجازات است. در ادامه از دو نظر قانون، جرم نداشتن گواهینامه را نوشته‌ایم. حالا اگر بیمه‌نامه هم نداشته باشید، اوضاع خیلی بدتر خواهد شد.

● قانون مجازات اسلامی‌

دقت داشته باشید که در ماده ۷۲۳ قانون مجازات اسلامی‌ اگر به رانندگی بدون گواهینامه اقدام کنید، مرتکب جرم شده‌اید. شرح این ماده به این صورت می‌باشد که

” هر فرد بدون گواهینامه رسمی ‌به رانندگی یا تصدی وسایل موتوری که مستلزم داشتن گواهینامه مخصوص است اقدام کند و همچنین هر فرد که به موجب حکم دادگاه از رانندگی وسایل نقلیه موتوری ممنوع باشد، رانندگی کند، برای بار اول به حبس تعزیری تا دو ماه یا جزای نقدی تا یک میلیون ریال یا هر دو مجازات و در صورت ارتکاب مجدد به دو ماه تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد.”

البته که طبق این قانون مشاهده خواهید کرد که مجازات حبس در این قانون با توجه به بند ۱ ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمد‌ها به جزای نقدی هم تبدیل خواهد شد.

● قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی

رسیدگی به تخلفات رانندگی یکی دیگر از قوانین رانندگی بدون گواهینامه است که طبق ماده ۱۰ قانون ” درصورتی‌که راننده بدون گواهینامه به رانندگی اقدام کند، وسیله نقلیه متوقف و راننده به مرجع قضایی معرفی خواهد شد.”

● رضایت و عدم رضایت شاکی در تصادف

در بسیاری از حادثه‌های جاده‌ای که به رانندگی بدون گواهینامه اقدام کرده‌ باشند، رضایت شاکی مورد بررسی قرار می‌گیرد. در پرونده تصادف‌های جاده‌ای که راننده بدون گواهینامه رانندگی کرده باشد رضایت شخص شاکی به شرح زیر است:

اگر شاکی رضایت خود را اعلام کند، پرونده متوقف نخواهد شد و مختومه اعلام نمی‌شود. به این دلیل که جرم ارتکابی، قتل غیر عمد یا شبه عمد عنوان می‌شود و قابل بازگشت نیست. البته که این نوع شکایت‌ها و رسیدگی به پرنده با شکایت شاکی، شروع می‌شود اما با رضایت او مختومه اعلام نخواهد شد. باید رسیدگی‌های قانونی آن در دادگاه مورد تعقیب و رسیدگی باشد تا اجرای حکم انجام شود

● مجازات رانندگی با گواهینامه تمدید نشده

در قسمت قبل در خصوص جرم رانندگی بدون گواهی نامه و مجازات آن سخن گفتیم ،حال ممکن است سوال شود که آیا فردی که گواهی نامه رانندگی را دریافت کرده اما مباردت به تمدید گواهی نامه خود ننموده است نیز در صورت اقدام به رانندگی به مجازات مقرر در ماده 723 قانون مجازات اسلامی (جرم رانندگی بدون گواهی نامه) محکوم خواهد شد؟پاسخ این است که عدم تمدید گواهی نامه به معنی نداشتن گواهی نامه نمی باشد و نمی توان مرتکب را به مجازات تعزیری محکوم نمود اما به هرحال چون فرد مذکور تخلفی را انجام داده است ،وفق مصوبه دولت به ازای هر سال ۲۵ هزار تومان جریمه برای او به در نظر گرفته می شود.

● مجازات رانندگی بدون گواهینامه زیر ۱۸ سال

برای اینکه فردی بتواند گواهی نامه رانندگی را دریافت کند می بایست به سن رشد یعنی 18 سال تمام برسد بنابراین اگر فردی که زیر 18 سال دارد مبادرت به رانندگی نماید چون گواهی نامه ندارد مرتکب جرم شده است و براساس قانون مجازات خواهد شد قانونگذار در خصوص مجازات مرتکبان جرم رانندگی بدون داشتن گواهی نامه تفاوتی بین اشخاص زیر 18 سال و بالای 18 سال قرار نداده است و هردو آنها براساس قانون مجازات اسلامی به مجازات واحد محکوم می شوند.


● راننده مقصر بدون گواهینامه و تصادف منجر به فوت

برخلاف باور عامه افراد مردم تصادف منجر به فوت توسط راننده بدون گواهینامه یا مست مصداق قتل عمد نیست و این برداشت غلط از ناآگاهی افراد نشئات میگیرد، بلکه همانطور که در قسمت های بالا شرح دادیم رانندگی بدون داشتن گواهی نامه جرم بوده و مرتکب چنین عملی مجازات خواهد شد،حال سوال این ایست که در صورتی که نداشتن گواهی نامه همراه با تصادف منجر به فوت باشد تکلیف چیست؟براساس ماده ۷۱۴ قانون مجازات اسلامی(تعزیرات): هرگاه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده ( اعم از وسائط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یا متصدی وسیله موتوری منتهی به قتل غیر عمدی شود مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم می شود و در ادامه ماده 718 قانون مجازات اسلامی در خصوص رانندگی منجر به فوت بدون داشتن گواهی نامه بیان می دارد که :
هرگاه راننده یا متصدی وسایل موتوری در موقع وقوع جرم مست بوده یا گواهینامه نداشته باشد یا زیادتر از سرعت مقرر حرکت می کرده است یا آن که دستگاه موتوری را با وجود نقص و عیب مکانیکی مؤثر در تصادف به کار انداخته یا در محل هایی که برای عبور پیاده رو علامت مخصوص گذارده شده است، مراعات لازم ننماید و یا از محل هایی که عبور از آن ممنوع گردیده است رانندگی نموده به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در مواد فوق محکوم خواهد شد. دادگاه می تواند علاوه بر مجازات فوق مرتکب را برای مدت یک تا پنج سال از حق رانندگی یا تصدی وسایل موتوری محروم نماید.
 
بالا